"7 gün 24 saat kesintisiz hizmet"

Ortognatik Cerrahi

Ortognatik Cerrahi Nedir?

Ortognatik Cerrahi, erişkin insanlarda, alt çene ve üst çenenin birbirine normal pozisyonda konumlanmadığı veya dişlerin ağız kapalı pozisyondayken birbirleri ile oturmadığı durumlarda, çene ve diş pozisyonlarının olması gerektiği pozisyona getirilmesi için yapılan cerrahi işleme denir.

Tedaviye başlamadan önce hastanın kafa grafileri ( panoramik,sefalometrik, üç boyutlu grafiler vs. ) çekilerek incelenir.  Daha sonra detaylı bir konsültasyon ( çene cerrahisi uzmanı, ortodonti uzmanı ve diş hekimi tarafından ) yapılır.  Tedavi öncesi, hastanın tedavisi hakkında kafasına takılan tüm soruları hekimleri ile paylaşması gereklidir.  Tedavi hakkında detaylı olarak bilgilendirilen hasta, hekimleri ( çene cerrahisi uzmanı, ortodonti uzmanı ve diş hekimi ) ile tedavi planını takip eder.

Kimlere Ortognatik Cerrahi Uygulanır?

Dişleri ve çeneleri uygun kapanma göstermeyen, buna bağlı olarak çiğneme ve konuşma fonksiyonları yetersiz olan, yüz estetiği bozulmuş kişilerde önerilir.

Çene Ameliyatı Öncesi Muayene Nasıl Yapılır?

Öncelikle ağız içerisinde ayrıntılı bir ortodontik değerlendirme yapılır. Bir çok nedene bağlı olarak alt çenede ısırım sorunları, şekilsel ve estetik bozukluklar görülebilir.

Hastanın eklem ve ısırım şikayetleri çok şiddetli olursa bazen yaşamı ileri derecede zorlaştırabilir. Ancak çene ameliyatı ile bunları düzeltmek erişkin her yaşta mümkündür.

Ortodontik tedavi sonrası iyi bir diş dizilimi sağlandıktan sonra çene ameliyatı planlanır.

Çene Ameliyatı (Ortognatik Cerrahi) Hangi Yaşta Yapılır?

Erken yaşlarda yapılan kemik ameliyatlarında, kemik gelişimi etkilenebileceği için genel olarak çene ameliyatları da 18 yaşından sonra yapılır.

Aşırı gelişim geriliğine bağlı, beklenilmemesi gereken durumlarda; kemiklerin boyunu uzatmak amacı ile daha küçük yaşlarda da ameliyat yapılabilir.

Ayrıca, çene eklemine müdahale edilmesi gereken durumlarda da 18 yaşından küçükler için çene ameliyatı yapılabilir.

Çene Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Her bir çenenin ameliyatı ortalama 2 saat civarında sürer.

Çene Ameliyatında Risk Var Mı?

Her ameliyatta görülebilen yüzde şişme, bulantı, kusma, küçük kan sızmaları dışında görülebilecek olan komplikasyon alt dudaklarda his azalması veya kaybıdır. Tam duyu kaybı çok nadir görülür.

Çene ameliyatında; (eğer hastanın bilinmeyen özel bir riski yoksa) ölüm riski yoktur.

Çene Ameliyatından Sonra İyileşme Süreci

Çene Cerrahisi uygulanan hastalarda ameliyat sonrası; ağrı kesici, antibiyotik ve yüzün şişmesini azaltacak tedaviler uygulanır. Yanı sıra serumlarla da destek tedavisi yapılır.

Hastanın yoğun bakımda kalmasını gerektirecek durum çok nadir görülür. Beslenmeye aynı gün sulu gıdalarla başlanır.

Hastanın genel durumu düzeldikten sonra ve bu süreç genellikle çene ameliyatından 2-4 gün sonra olur. Alt ve üst çene dişleri birbirlerine lastiklerle tespit edilerek ağız 1-3 haftalığına kapatılır. Bu kemik iyileşmeyi daha güvenli hale getirir.

Whatsapp Hattımız Hemen Ara