"7 gün 24 saat kesintisiz hizmet"

Genel Anestezi ve Sedasyon

Genel Anestezi Nedir?

Çoğunlukla uzun sürmesi planlanan ameliyatlardan önce uygulanan genel anestezi, hastanın tüm vücudunun uyuşturulması işlemi olarak tanımlanabilir. Geri dönüşümlü bir bilinç kaybı ve ağrıya karşı duyarsızlaşmayı sağlayan genel anestezi türünde amaç, ameliyat boyunca hastanın bilincini kaybetmesi ve hiç acı hissetmemesidir. 

Anestezi uygulanmadan önce kişi monitörize edilerek takip altına alınır. 

Genel anestezi; 

· intravenöz (damardan enjeksiyon, TIVA),

· inhalasyon (solunum, VIMA) ile uygulanır. 

Solunum yoluyla verilen uçucu ilaçlar, volatil anestezik olarak tanımlanır ve akciğerden kan dolaşımına karışır. 

Çoğunlukla her iki yöntemin kombinasyonuyla yapılan genel anestezi, cerrahiye karşı hastayı koruyan bir yöntemdir. Bu anestezi türü dengeli anestezi olarak da bilinir.

Anestezi uzmanı, operasyon boyunca hastanın başında kalarak, kişinin sağlık durumunu gözler, ilaç miktarını mevcut duruma göre azaltır ya da arttırır. Hastaya genel anestezi verildikten sonra kişi, derin bir uyku hâline geçer ve olanları hissetmez. Daha sonra anestezist, hastaya kas gevşetici ilaç vererek hastayı entübe eder. Entübasyon sayesinde hasta, anestezi cihazına bağlanarak suni solunuma başlar. Bu yöntem sayesinde hava yolundaki basınç düzeyi, solunumla vücuttan atılan karbondioksidin, alınan ve verilen oksijenin ve kişinin vücudunda bulunan anestezik ilaçların miktarı sürekli olarak takip edilir. 

Genel anestezi, indüksiyon, (anestezi uygulamasına başlama) maintenance (anestezinin devamı) ve recovery (uyanma, anesteziden çıkma) olarak tanımlanan üç fazdan oluşur:

· İndüksiyon: Hastaya damar ve solunum yoluyla anesteziklerin verildiği bu aşamada hasta uyuduktan sonra maske ile oksijen solumaya devam eder. Ardından hasta entübe edilir. Kişi tüm süreç boyunca mekanik ventilatör ile oksijen solumaya devam eder. Gerekli olduğunda anestezi gazları solutularak hastanın anestezi altında kalmaya devam etmesi sağlanır.

· İdame (Maintenance): Hasta, bilinç ve reflekslerini kaybettikten sonra operasyon boyunca anestezi uzmanı tarafından takip edilir. Operasyon sürecine ve hastanın durumuna göre anesteziklerin arttırılması ya da azaltılması sağlanır.

· Ayılma (Recovery): Operasyonun tamamlanma aşamasına gelmesiyle birlikte kişiye, anesteziklerin verilmesi kesilir.

Ameliyat sonlandığında hastaya antidotlar uygulanarak reflekslerin ve solunumun geri gelmesi sağlanır. Uygun zamanda hasta solunum cihazından ayrılır. 

Anestezi uzmanı sürekli hasta ile konuşarak hastanın nefes almasını sağlar. Gerektiğinde mide bulantısı ve kusmayı önleyici antiemetik ilaçlar verir. Hastanın solunumu tamamen normale döndüğünde ve bilinci nispeten açıldığında ameliyat masasından alınarak uyanma odasına alınır.

Whatsapp Hattımız Hemen Ara